Zhabei New Gateway

Shanghai Railway Station Area Redevelopment International Competition

Revitalization through infrastructure redevelopment

1st Prize Winning Proposal

Urban Planning and Design Department, GSD, Harvard University, 2015, Shanghai, China

 

Zhabei New Gateway envisions a new global centrality for Shanghai. The urban design addresses topography, mobility and morphology at a range of scales, from the metropolitan condition to the local scape of public space. Platform construction over the existing railyards addresses the gap in the city’s topography with also providing the opportunity for a new quality of public space.

Driven by the ambition to maintain the functionality of both the rail holding yards and rail maintenance yards on site, this project proposed an elevated platform construction to address the current discontinuities for the site and provide a new datum for public activities.

Zhabei district has long been characterized by the presence of the Shanghai Railway Station, a regional infrastructure that pulls in a diverse public. While the station and related mobility infrastructures have a positive effect at the metropolitan scale, the gap in the natural topography of the city by the railyards creates a negative effect at the local scale. Today, due to the increased value of land, the centrality of the site and the convenience of public transportation, these railyards may be considered as not only a problem to be solved but as an opportunity to discover a new global centrality with distinct characteristics.

Driven by the ambition to maintain the functionality of both the rail holdings yards and rail maintenance yards on site, this project proposes an elevated platform construction as the optimal means to address the current discontinuities of the site, and provide a new datum for public activities and development. A strategy is pursued to identify, improve and connect latent activity nodes at north-south crossings through the establishment of a new east-west continuity, extending pedestrian access from the Shanghai Train Station in the west through the crossing of Baoshan Road to the east, and making accessible the site to a diversity of publics and activities.